Köztiszt

2010.01.30. 11:11 | Kopjáss | Szólj hozzá!

Címkék: politika apeh magyar ugar zaklatás köztisztviselő demokrácia?

 Az tágabb ismeretségi körbe tartozó, a helyi politikában szerepet  vállaló férfi meséli: mióta  a városkában, ahol dolgozik, az eddigi ellenzék többségre tett szert a közgyűlésben, nincs olyan hét, hogy ne kapna adóellenőrzést valamelyik vállalkozása. Tudjuk (tudomásul vesszük, elszenvedjük, csináljuk), ez így működik. (Ti.: Ukrajnában, Oroszországban, Magyarországon, Bulgáriában és Itáliában.)

Azon gondolkoztam el, hogy a végrehajtók: a Hivatal emberei, az állam alkalmazottai milyen szívvel végzik ezt az ítéletvégrehajtói munkát. El tudom képzelni, hogy meggyőződésük: a célba vett személy romlott, erkölcstelen, ergo jogosan vegzálják, mintegy büntetik, mert rossz ember. Valahogy így gondolkodhattak a munkatáborokba őrként kivezényelt egyszerű fiai a népnek.
De ha továbbgondolom a dolgot: ezek a derék alattvalók köztisztviselők. Esküt tettek, és egyáltalán, a dolguk a törvények   betartása és betarttatása. Ha azt is gondolják, hogy az üldözött személy nem tisztességes (nem az, csakúgy, mint a "kilövését" megrendelő politikus kollegák sem), nem gondolhatják, hogy mint az állam emberei nekik joguk lenne őt vagy bárkit  a Hivatal arca mögé bújva zaklatni.
Milyen rendszer ez? Hogyan van felépítve az a hivatali  hierarchia, emelyik ezt engedi? Hol vannak azok a fékek - ha már a fejekbe nem épültek be - amik lehetetlenné tennék a politikai (családi, üzleti) ellenfelek vegzálását?

Elmondom: Dániában. Nagyon messze...

A bejegyzés trackback címe:

https://ugar.blog.hu/api/trackback/id/tr461714317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása