Sóhivatal

2010.10.21. 14:05 | Kopjáss | Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia alkotmánybíróság köztársasági elnök schmitt állami számvevőszék stumpf domokos sóhivatal jóságos miniszterelnök demokratikus ellensúly

 Demokrácia van. Ugye. 

Kis Magyarországon nem király van, az észt a miniszterelnök osztja. Van törvényhozó és végrehajtó hatalom, elkülönülve, ugyanígy külön pályán mozog Állam és Egyház. 

Aztán, ha a hatalom valamelyik ága-boga valamit tesz, ami nem tetszik nekünk, mert hát gyanítjuk, nem törvényes/demokratikus/alkotmányos - vagy egyszerűen nem úriemberhez/úrinőhöz  méltó - van ugye hova fordulni. (Vö.:Fékek és ellensúlyok.)

Fordulhatunk az Alkotmánybírósághoz. Ott van ugye már a Jó Miniszterelnök kedves tanár ura, aki majdnem meg is felelt a kinevezéshez (törvényben) előírt  követelményeknek. 

Ha a (köz)pénzünkről van szó, fordulhatunk az Állami Számvevőszékhez is. Ott is van egy jóságos elnök,aki gondoskodik arról, hogy a szervezet, amit irányít, tudja, hogyan kell dönteni. Erkölcsösen, ahogy az elnök is dolgozni szokott, még nem-elnök korában is. 

Aztán van Köztársasági Elnökünk is. Őt is a Jó Miniszterelnök javasolta. Aki pedig Ő javasol, az rossz ember nem lehet. Végveszélyben forduljunk hozzá, ha a Parlament, bíróság, politika, közigazgatás, akármi helytelenkedik. 

Három a magyar igazság, (ÁSz, Alkotmánybíróság, Köztársasági Elnöki Hivatal). És egy a ráadás. Ráadásként ezért javasolom, még egy szervezetet állítsunk föl, amelyik az előzőekhez hasonlóan ellensúly legyen, ha az állam bármely ága-boga túlnőné magát. Legyen a neve mondjuk: Sóhivatal. Bizonyára ugyanolyan hatékonyan őrködne a demokrácia normái felett, mint a fent említett három. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugar.blog.hu/api/trackback/id/tr362388487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása