Magyarországi tudósító

2010.10.21. 13:40 | Kopjáss | Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia tudósító magyar királyság moszkva budapest putyin cár budapesti tudósító

 Mesélem a feleségemnek, aztán a barátomnak: irigylem a Magyar Rádió moszkvai tudósítóját. Egy érdekes, szerethető, tulajdonképpen egzotikus, amolyan bizantinus császárságban él, kívülálló szemlélőként. Bizonyára nagyon jól ismeri Putyin Cár és Medvegyev Vezír országát, érti, szereti a kultúráját. Mindeközben nem kell alattvalóként elszenvednie azt, amit európai ember, demokrata nem szenvedhet. 

Feleségem reakciója - nem meglepő módon - ez volt: ne irigyeld, mi sem sokban különbözünk. Épül a királyság nálunk is. -Tudom, de ezzel együtt mi valahol mindig is Bizánc (Moszkva) és Európa között vagyunk. Térben, kultúrában, politikai és állampolgári attitűdünket tekintve. Gondoltam. 

Egy nap elteltével aztán tovább morfondíroztam. Irigylem a moszkvai tudósítót, de én, ha tehetném - egy nyugodt, unalmas, de demokrata skandináv ország magyarországi tudósítója szeretnék lenni. Szeretem ezt az országot, ismerem - sőt a bőröm alatt érzem - a kultúráját, talán értem is. De néha úgy érzem, reménytelen dolog itt polgárnak lenni. A távolság mintha csökkenne a Kreml és a Szabadság téri Parlament között. 

Svédül vagy dánul kellene megtanulni. Sürgősen...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugar.blog.hu/api/trackback/id/tr182388431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása